23 Mart 2014 Pazar

yunuslarr :)

herkes heralde yunusların ne kadar tatlı ve zekı hayvanlar oldugunu bılıyodr. ama suda yasadıgı ıcın cogu kısı yunusların balık oldugunu zanneder . ama aslında yunuslar memelıdır tıpkı alınalar gıbı . ve bu ıkılı aslında cok oyuncu yaratıklardır. işte onlarla ılgılı bı dıpnot :)
Vahşi doğada birçok tür etkileşim halindedir; ancak bu etkileşim çoğu zaman av ile avcı şeklinde olur. Fakat son zamanlarda giderek daha fazla keşfedilen yunus-kambur balina etkileşimleri, bu türler arası etkileşimlerin oyun dolu olabileceğini gösteriyor.

Hawaii'deki iki ayrı noktada, bilim insanları yunusların kambur balinaların kafasına oturup onları "sürdüklerini" gözlediler: balinalar yunusları havaya kaldırıyorlar ve yunuslar da yavaşça geri kayıyorlar. İki tür de bu süreçte birbiriyle ortaklaşa çalışıyor gibi gözüküyordu ve iki taraf da ne stres, ne de öfke belirtisi gösterdi. Üstelik iki taraf da bundan keyif alıyormuş gibiydi. Bu sebeple, bilim insanları bu gözlemlerinin iki tür arasındaki bir çeşit oyun olduğunu düşünüyorlar.

Hawaii sularındaki balinalar ve yunuslar sık sık etkileşime geçerler; ancak bunun gibi oyun temelli etkileşimler aşırı nadirdir. Dolayısıyla böyle bir etkileşimi kamerayla yakalamak da büyük başarıdır diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder